كوچك يا بزرگ كردن بخش :.
1396/10/17 یکشنبه نشست علمی تخصصی بررسی راهکارهای عملی مقابله با بحران آب

    به گزارش روابط عمومی دانشگاه پیام نور مرکز قرچک ورامین ، نشست تخصصی بررسی راهکارهای عملی مقابله با بحران آب در ایران با سخنرانی دکتر سهراب عسگری ریاست دانشگاه پیام نور مرکز و با حضور کارکنان و اساتید دانشگاه در محل سالن کنفرانس سپهر دانش برگزار گردید.

    در این نشست علمی دکتر عسگری از آب به عنوان عنصری حیاتی یاد کرد که در طبیعت جایگزینی ندارد و از ابتدای شکل گیری تمدن بشری تا به امروز تمامی عوامل دوام و بقای حیات و تمدن در حوزه هایی گسترش یافته که دارای منابع غنی آب بوده است و یا اینکه در کانون چرخه آب قرار داشته اند. ایشان همچنین با اشاره به نقش و جایگاه ویژه عنصر آب در آموزه های دینی بخصوص در آیین های کهن نظیر آیین زرتشت ، در آموزه های اسلامی نیز به نقش والای منابع حیاتی نظیر آب اشاره نموده و اسراف و مصرف بی رویه منابع و نعمات الهی نظیر آب را امری تقبیح شده در آیین اسلام دانستند.

    عضو علمی دانشگاه پیام نور همچنین به محدودیت منابع آب شیرین جهان اشاره نمود و با برشمردن برخی از کانون های غنی آب شرین در گستره جهان ، کشور ایران را در دسته کشورهایی دانست که با محدودیت های بسیاری در این زمینه روبروست . ایشان با اشاره به الگوی ناصحیح و سنتی مصرف آب در بخش کشاورزی و با اشاره به مصرف بیش از 90درصد استفاده آب شیرین در بخش کشاورزی ، اولویت و رسالت اصلی دولت و سازمان های مسئول در این بخش را اصلاح فوری و علمی الگوی مصرف دانسته و عنوان نمود : امروزه با توجه به کاهش چشمگیر نزولات جوی و با در نظر داشتن تغییرات آب و هوایی و اقلیمی و نیز با توجه به توزیع بسیار نامناسب بارشها در نقاط مختلف کشور ، دستگاههای مسئول در این بخش با استفاده از توان علمی و پژوهشی دانشگاهها و مراکز علمی بایستی در جهت اصلاح الگوی مصرف و تغییر کشت محصولات کشاورزی به سمت محصولات کم آب حرکت کنند و از طرف دیگر دولت نیز با توجه به امکانات و ابزارهای موجود خود بخصوص در موضوع سرمایه گزاری های زیربنایی در تاسیسات آب کشور و بهره مند نمودن مناطق کویری و خشک از منابع آب موجود کشور ، نیازمند عزم و اراده راسخ می باشد.

    دکتر عسگری در ادامه با اشاره به لزوم احیای شیوه های کهن نگهداری و انتقال منابع آب کشور نظیر قنات و کاریز ، به محدودیت منابع آّب منطقه ورامین نیز اشاره نمود . ایشان همچنین تغییر الگوی کشاورزی در منطقه را بسیار ضروری و لازم دانست و گفت : در منطقه ورامین که اساسا بعنوان قطب کشاورزی استان تهران شناخته می شود ، بیان محدودیت ها و کمبودها برای کشاورزان بسیار مهم و ضروری است و کشاورزان با حمایت نهادهای مسئول نظیر مدیریت جهاد کشاورزی بایستی در جهت تغییر الگوی کشت و به سمت کشت محصولات کم آب نظیر دانه های روغنی که دارای مزیت نسبی تولید نیز باشد ، حرکت کنند. ایشان همچنین متذکر شدند که محصولات و کشت های جایگزین بایستی به گونه ای در مناطق کشور توزیع گردد که برای کشاورزان دارای صرفه اقتصادی بوده و ایشان را به پایبندی در این زمینه ترغیب نماید.

        در پایان برخی راهکارهای عملی و حسن تدبیر مسئولین امر در مقابله با بحران آب توسط عضو محترم علمی و ریاست دانشگاه پیام نور مرکز قرچک ورامین بررسی و ارائه گردید که به اختصار به آن اشاره می شود :

1-      شناخت بهتر و مدیریت موثر و کارآمد منابع آبی موجو کشور با توجه به محدودیت های بارشی و الگوهای سالیانه بارش در سطح کشور

2-      کنترل منابع موجود و بهره وری موثر و مناسب و اجتناب از برداشت های غیراصولی و آگاه سازی اقشار مردم و بخصوص کشاورزان و حمایت از تغییرات الگوهای کشت مناطق مختلف کشور توسط دولت و دستگاه های مسئول .

3-      بهینه سازی الگوهای مصرف در بخش های خانگی و صنعت 

4- احیاء سفره های زیرزمینی و منابع مورد استفاده گذشته که دچار خسارت شده اند و سرمایه گزاری زیربنایی در جهت بازیافت منابع فاضلاب جهت کشاورزی و نیز تزریق به لایه های زیرزمینی که سیر تصفیه طبیعی و پیوستن به چرخه طبیعی پیموده شود.   







منبع: روابط عمومی دانشگاه پیام نور مرکز قرچک - ورامین
 
امتیاز دهی
 
 

بيشتر